Mousse van gerookte zalm

Een eenvoudig, maar heerlijk voorgerechtje!

 

Mousse van gerookte zalm
Serves 4
Write a review
Print
Total Time
15 min
Total Time
15 min
Ingredients
  1. 1 limoen
  2. 200 g zalmsnippers
  3. 150 ml slagroom
  4. 1 bosje dille
  5. 1 komkommer
  6. 4 tomaten (stevig)
  7. 100 ml olijfolie
  8. 50 ml balsamicoazijn
  9. 8 sneetjes boerenbruin brood
  10. 150 g gerookte zalm
  11. 50 g zalmeitjes
  12. zeezout
  13. versgemalen peper
  14. Extra nodig: zesteur, keukenmachine, ijswater, ronde steekvorm
Instructions
  1. Rasp de groene schil van de limoen en pers de limoen uit.
  2. Pureer in een keukenmachine de zalmsnippers met de slagroom, limoenrasp en limoensap en breng op smaak met zout en peper. Bedek de zalmmousse met plasticfolie en zet de zalmmousse in de koelkast.
  3. Was de komkommer en schaaf, met een zesteur, lange slierten van de komkommer. Bewaar de komkommerslierten in ijswater. Snijd de rest van de komkommer in dunne plakjes.
  4. Breng een pan met water aan de kook. Verwijder het kroontje van de tomaten en kruis de onderkant van de tomaten in. Leg de tomaten in de pan met kokend water tot het velletje loskomt. Schep de tomaten uit de pan in het ijswater. Verwijder het vel en snijd de tomaat in dunne plakjes.
  5. Meng de olie met de balsamicoazijn en een snufje zout.
  6. Verhit een grillpan. Gril het brood circa 3 minuten aan beide kanten en serveer apart met het balsamico-olijfolie mengsel.
  7. Leg op een bord de plakjes tomaat en komkommer om en om dakpansgewijs in een cirkel. Leg in het midden van de cirkel de steekvorm en schep hier de zalmmousse in. Leg hierop een roosje van gerookte zalm. Verwijder de steekvorm.
  8. Garneer het gerecht met dille, de schijfjes limoen, komkommerslierten en zalmeitjes.
Notes
  1. Voeg na smaak ook eens mierikswortel, kappertjes, bieslook en basilicum toe aan de mousse in de keukenmachine.
  2. Zelf heb dit gerecht zonder de tomaten, komkommerslierten en zalmeitjes geserveerd. In plaats daarvan heb ik komkommer in kleine blokjes gesneden, gemengd met kappertjes, bieslook en basilicum. Doe een beetje van het komkommermengsel in een amuseglas, voeg daar bovenop de zalmmousse. Garneren met nog een beetje van het komkommermengsel en in reepjes gesneden gerookte zalm.
Adapted from http://www.24kitchen.nl/recepten/mousse-van-gerookte-zalm
Adapted from http://www.24kitchen.nl/recepten/mousse-van-gerookte-zalm
Machla's Recepten https://www.derasjes.nl/recepten/